Мережева сонячна електростанція для дому

Мережева сонячна електростанція для дому

Мережева сонячна електростанція (СЕС) дає можливість використовувати енергію Сонця для задоволення власних потреб в електроенергії, а також отримувати прибуток, продаючи її надлишок.

Принцип дії мережевої електростанції

Основні складові мережевої електростанції – сонячні панелі та інвертор. Сонячні панелі вловлюють сонячне проміння та трансформують його на постійний струм, а інвертор перетворює постійний струм у змінний.

Мережева СЕС напряму підключена до загальної електромережі. Вся енергія, яку виробляє така СЕС, насамперед витрачається на власні потреби будинку. Якщо електроенергії замало, – електроприлади отримують живлення зі стаціонарної мережі, якщо, навпаки, забагато для власного споживання, – весь надлишок передається в мережу.

Переваги мережевих СЕС

Встановити вдома мережеву СЕС варто з кількох причин:

  1. Залежно від потужності вона здатна покрити 50–100% власних потреб в електроенергії.
  2. Завдяки можливості продавати електроенергію – це вигідна інвестиція.
  3. Термін її служби становить понад 20 років при мінімальному догляді.
  4. Сонячна енергія є повністю безпечною, чистою та відновлювальною.
  5. Це найдешевший варіант з усіх СЕС.

До того ж мережеві сонячні електростанції працюють безшумно, а за умови розміщення сонячних панелей на дахах не займають площу, яку можна використати для інших цілей.

Будова мережевих сонячних електростанцій

Окрім сонячних батарей (панелей) та інвертора, для встановлення мережевої СЕС потрібні система кріплення, кабель та комплект захисної автоматики. У разі, якщо плануєте продавати надлишок виробленої електроенергії, знадобиться також спеціальний двонаправлений лічильник. Він буде вести облік електроенергії, яку споживає домогосподарство з мережі та яку передає в мережу від СЕС.

Розміщувати панелі найкраще на південних схилах даху, оскільки там їхня продуктивність сягає 100%. При встановленні на західному чи східному напрямку вдається отримати приблизно 85% від продуктивності батарей, а на північному – до 60–65%. Система кріплення допомагає розмістити панелі під оптимальним кутом, оскільки він теж впливає на ефективність роботи СЕС.

​Прибутковість мережевих СЕС

Враховуючи, що домогосподарство споживає в середньому 250 кВт на місяць, прибуток буде приносити навіть мережева сонячна електростанція 5 кВт. Така станція може виробляти за рік 5 000–5 500 кВт, а власне річне споживання становить лише 3 000 кВт. Відповідно, різницю у 2–2,5 тисячі кВт можна буде продати за «зеленим тарифом». У разі встановлення електростанції вищої потужності надлишок для продажу і прибуток будуть значно вищими.

​Чому варто купити СЕС просто зараз

Вартість відновлюваної електроенергії зафіксована в євро, тож, долучаючись до програми «Зелений тариф», ви протягом 5–8 років окупаєте власні вкладення, а тоді починаєте отримувати чистий прибуток. Сонячна електростанція дає змогу доволі швидко організувати собі пасивний дохід. При цьому варто пам'ятати, що ціна, за якою держава купує електроенергію у населення, з часом буде змінюватися. Так, мережеві станції, які підключать до «Зеленого тарифу» до кінця 2024 року, будуть отримувати по 0,163 євро/кВт, а підключені у 2025–2029 роках – 0,146 євро/кВт.