Розповідає експерт: Про

Розповідає експерт: Про "Зелений" тариф в Україні

Що таке "Зелений" тариф?

Програма лояльності, що існує в Україні з 1997 року. Проте досі існує багато міфів та неоднозначної інформації щодо підключень СЕС до зеленого тарифу. На запитання цієї статті відповідає експерт з альтернативної енергетики, а не журналіст, тому ви можете дізнатися, як це працює насправді. Давайте почнемо з основ.

Що таке програма "зеленого" тарифу. Це програма стимулювання розвитку альтернативних джерел енергії. Простіше кажучи, це тариф, за яким держава з 2009 року купує електроенергію, вироблену з альтернативних джерел енергії (сонця, повітря, води та землі).

В Україні існує державна компанія "Гарантований покупець", яка зобов'язана купувати електроенергію у всіх, хто виробляє електроенергію за цією програмою. Це означає, що якщо ви встановите сонячні батареї на своєму даху, ви зможете продавати "зелену" енергію, яку ви виробляєте, за фіксованим тарифом і отримувати оплату на картку.

Компанія-Інсталятор SOLAR FAMILY надає повний спектр послуг: від первинної консультації до обслуговування СЕС під час експлуатації. Також ми супроводжуємо Вас під час отримання "зеленого" тарифу. 

Українські пільгові тарифи є одними з найсприятливіших у Європі. Він у чотири-п'ять разів перевищує рівень комунальних тарифів, за якими громадяни купують електроенергію в держави.

Але чому держава купує "зелену" електроенергію за вищою ціною, а продає за нижчою?

Річ у тім, що Україна вирішила розвивати відновлювальну енергетику в рамках інтеграції до ЄС. Програма підтримується міжнародними організаціями, що робить цю можливість можливою. Цей шлях допоможе нашій країні наздогнати інші країни, які вже багато років йдуть шляхом переходу на поновлювані джерела енергії.

Для виробників альтернативної енергії пільгові тарифи гарантують стабільний пасивний дохід. Розмір прибутку залежить від кількості виробленої енергії, тобто від потужності сонячної електростанції. За "зеленим" тарифом для населення СЕС потужністю 30 кВт може приносити до 6 900 доларів США на рік. А термін окупності такої станції займає близько чотирьох років - вигідний варіант інвестицій. Крім того, це сприяє розвитку відновлюваної енергетики та захисту довкілля.Ласкаво просимо до групи "Зелена енергія в Україні".

Як працює "зелений" тариф

для фізичних осіб

Сонячні електростанції (СЕС) доступні кожному, хто має договір на постачання електроенергії із зареєстрованим приватним будинком і місцевою електроенергетичною компанією. Будь-яка людина може встановити сонячну електростанцію на даху або в приміщенні приватного будинку і подати заявку на отримання пільгового тарифу для приватного будинку, щоб продавати вироблену електроенергію за фіксованою ціною. Єдиним обмеженням для домашніх господарств є те, що потужність електростанції не повинна перевищувати 30 кВт.

Тариф на сонячну енергію, що продається, знижується кожні кілька років. Таким чином, чим раніше буде встановлено станцію, тим вищі тарифи діятимуть до 2030 року:

При підключенні в 2020-2024 роках - 0,163 євро/кВт

У разі підключення у 2025-2029 роках - 0,146 євро/кВт.

Станом на початок 2020 року в Україні було встановлено понад 24 000 побутових сонячних електростанцій.

Фізичним особам, які претендують на отримання пільгових тарифів, не потрібно отримувати ліцензію. Ми беремо на себе всі питання отримання ліцензії на сонячну електростанцію, підключення до "зеленого" тарифу в Україні.

для юридичних осіб

У зв'язку зі стрімким зростанням кількості потужних сонячних електростанцій торік Верховна Рада ухвалила рішення переглянути умови під'єднання до фід-ін тарифу для юридичних осіб; у квітні 2019 року було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" та запроваджено систему "зеленого аукціону". Це вже не перший подібний досвід, який був перейнятий у Німеччині та Великій Британії.

На "зелених аукціонах" інвестори змагаються за державну підтримку під час продажу альтернативної енергії. Стартовою ціною для продажу електроенергії є встановлена законом фіксована ціна в 11,26 євроцентів/кВтг, від якої учасники знижують свої ставки. Компанія-розробник, яка запропонує найнижчу ціну майбутнього продажу за вироблену енергію, виграє тендер. Хоча український пільговий тариф діє тільки до 2030 року, переможець аукціону може продавати енергію за виграною ціною протягом 20 років після будівництва електростанції.Зелений аукціон здебільшого орієнтований на нові сонячні електростанції потужністю 1 МВт і більше; з 2020 року вони матимуть право на державну підтримку і спеціальні тарифи тільки через Зелений аукціон.

Інвестори малих електростанцій можуть або добровільно брати участь в аукціоні, або продовжувати отримувати пільгові тарифи до 2030 року за наявною процедурою. Крім того, всі електростанції, які вже працюють до 2020 року, продовжуватимуть продавати електроенергію за встановленим тарифом.