Сонячні електростанції: конструкція та ціна

Сонячні електростанції: конструкція та ціна

Сонячні електростанції – це особливий різновид електрогенерувальних систем, які виробляють електроенергію завдяки випромінюванню Сонця. Призначені ці комплекси для цілорічної генерації електричної енергії. Особливо виправданим є їхнє встановлення в місцях, де спостерігаються часті перебої в постачанні електроенергії, ускладнена організація централізованого електропостачання або така можливість відсутня зовсім.

Оскільки для генерування електроенергії сонячними електростанціями не потрібні жодні невідновлювані енергоресурси (атомна енергія, нафтопродукти тощо), немає шкідливих викидів у атмосферу, необхідності утилізації небезпечних для екології продуктів перероблення, такі комплекси повсюдно приходять на зміну класичним системам енергогенерації.

Різновиди сонячних електростанцій

Сьогодні можна замовити та встановити на будь-якому об'єкті: приватному будинку, виробничому, комерційному підприємстві сонячні електростанції під ключ (автономні, гібридні та мережеві). Перший тип електрогенерувальних систем призначений для забезпечення електропостачанням будь-яких віддалених об'єктів, які підключати до централізованої лінії електропередач нераціонально або важко з фінансової чи з технічної причини. Мережеві модифікації актуальні для будівель, споруд, підключених до ЛЕП. Такі сонячні електростанції під час узгодження «зеленого тарифу» окупляться найшвидше, оскільки в разі надлишку потужності генерації зайва електрична енергія буде віддаватися до мережі. Для отримання фінансової компенсації від енергопостачальника потрібно встановити двонапрямний лічильник ел. енергії, який фіксує показання споживання зі стаціонарної лінії та тієї електрики, що генерується.

Сонячні електростанції: конструкція й вартість

На сучасні сонячні електростанції ціна залежить від багатьох факторів. Насамперед на цей параметр впливає комплектність систем, їхнє призначення. Стандартний набір складається з таких компонентів:

  1. сонячні панелі;
  2. електролічильник двонаправленої модифікації та інвертор (для мережевих систем);
  3. кріпильні конструкції, фурнітура для встановлення панелей на покрівлю будівлі, на відкритому просторі;
  4. комплект акумуляторних батарей для забезпечення безперебійного електропостачання в нічний час, за недостатнього рівня освітленості;
  5. електромонтажні компоненти, супутні комплекти, що забезпечують безпеку експлуатації електроустановки: системи блискавкозахисту, автоматика захисту.

Крім того, до підсумкової вартості входять послуги фахівців: монтажні, пусконалагоджувальні роботи, додаткові витрати, пов'язані з доставленням комплектувальників на об'єкт, оплату відрядження тощо.

Докладніше дізнатися, скільки коштуватимуть сонячні електростанції під ключ Україні в кожному конкретному випадку, можна в компанії Solar Family.