Якісні кріплення як запорука надійності сонячних панелей

Якісні кріплення як запорука надійності сонячних панелей

Правильне встановлення сонячних панелей та безпечна їх експлуатація неможливі без потрібного набору кріплень. До нього можуть входити вироби близько 20 найменувань, а їхня кількість залежить від вибраного вами місця розташування сонячних батарей та куту їх нахилу. Вся система кріплень для сонячних панелей створена для фіксування пристрою на покрівлі чи на землі, це дає змогу сформувати необхідний кут нахилу для забезпечення найвищої генерації упродовж періоду експлуатації та захистити станцію від впливу несприятливих погодних умов.

Для кожного місця розташування – своя система кріплень

Місце встановлення/монтажу сонячної електростанції потребує індивідуальної системи кріплень. За такої умови забезпечується надійність та більш тривалий термін експлуатації – незалежно від зовнішнього впливу. Основними групами систем вважаються дахові й наземні. Перша група також має особливості, і багато залежить від того, який дах стане основою – плаский чи з певним кутом нахилу. Кожна система кріплення сонячних панелей повинна відповідати таким вимогам:

  1. надійна фіксація модулів;
  2. стійкість до несприятливих природних умов;
  3. прийнятна вага;
  4. зовнішній вигляд конструкці;.

Врахування ваги має значення за необхідності забезпечити більший опір вітрові та сніговим навантаженням. Складники виготовляються з алюмінієвого профілю або з прокату чорного металу з ребрами жорсткості. Ще однією вимогою є збереження цілісності покрівлі, адже під час монтажу виникає потреба у нанесенні отворів під анкер чи під інший виріб для фіксації конструкції. Ця вимога має значення для системи кріплення сонячних панелей на даху.

Статика чи динаміка

Найбільш поширеними в Україні стали статичні системи. З ними можна працювати на будь-яких ґрунтах, а також на всіх типах покрівель. При виготовленні таких конструкцій використовуються стійкі матеріали, застосовуються спеціальні технології. Тут алюмінієві елементи з високоякісного профілю, сталеві – з покриттям «гарячий цинк» товщиною до 70 мкм. Кріпильні елементи можуть бути з нержавіючої або з вуглецевої сталі з цинком.

Нерухомі системи вважаються найбільш надійними, а під час монтажу встановлюються з орієнтацією на південну сторону. Навіть у цьому випадку слід погодитись, що сонце не може світити тільки з південного боку. Тому для більшої ефективності застосовується трекер, або рухлива система, яка стежить за положенням сонця й повертається до нього. В результаті забезпечується максимальна ефективність панелей.

​Монтаж панелей виконується там, де це буде найкраще, щоб робота станції стала найбільш ефективною. Рекомендується не використовувати ділянки, які часто опиняються в тіні.

Для роботи бажано купити кріплення для сонячних панелей вже готові, в комплекті. Вони виготовлені відповідно до міжнародних стандартів, підходять до більшості конструкцій. З таким комплектом фахівці швидко збирають стандартну конструкцію. Висока якість складників дає змогу збільшити тривалість служби панелей на кілька років.

Давньогрецький вчений Архімед говорив: «Надійне тільки те, що міцно закручене». З допомогою якісних кріплень можна дійсно забезпечити надійність конструкцій, для яких вони призначені.